Det hjelper ikke at nordmenn kan spille lovlig hos internasjonale spillselskaper. Allerede i 2010 kom betalingsformidlingsforbudet, og norske pengespillere har siden opplevd økende utfordringer med å overføre penger til og fra spillselskaper.
I Kapittel 2, paragraf 5 i Lov om pengespill som trådte i kraft 01.01.2023 heter det ganske enkelt:
«Det er forbudt å formidle betalingstransaksjoner ved innskudd til og utbetaling fra pengespill som ikke har nødvendig tillatelse etter denne loven.»
I praksis betyr dette at norske banker og finansinstitusjoner har plikt til å stanse transaksjoner og gevinst i pengespill som ikke har tillatelse i Norge.
Formidling av penger til og fra internasjonale spillselskaper har ikke vært lov siden 1. juni 2010, men har vært omgått av nevnte selskaper ved å bruke tredjepartsformidlere. Forskrifter har videre gitt bankene et større og større ansvar for å stoppe slike transaksjoner, og Lotteritilsynet har bidratt med lister over selskap de mener formidler slike betalinger.
Hva betyr dette?
Det har blitt mer utfordrende å spille hos internasjonale spillselskap. Tross at pengespillere ikke gjør noe ulovlig når de satser pengene sine hos slike, risikerer man at man ikke får gevinstene ut igjen. Videre har bankene, igjen tross at norske spillere ikke gjør noe ulovlig i sine spill, måttet legge press på kunder som bruker bankkontoen sin til fullt lovlige pengespill.
Paradoksalt nok kan du som pengespiller få trusselbrev om opphør av kundeforholdet hos en bank grunnet at du bruker noen hundrelapper i måneden hos et internasjonalt spillselskap.
Vi opplever også rapporter om at norske banker kontakter sine kunder angående formål med betalinger gjort til tredjeparts betalingsformidlere og reagerer om det opplyses at disse er gjort til spillselskaper – tross at det med slike formidlere ikke brytes noen lover av verken sluttbruker, formidler eller bank.
Betalingsformidlingsforbudet i praksis
Som nevnt tidligere, og dette er også presisert av staten ved statsråd Lubna Boby Jaffery, er det ikke forbudt å delta i pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Statsråden uttalte i den forbindelse at det «ikke vil være formålstjenlig å kriminalisere personer som kan ha spille- og gjeldsproblemer.»
Likevel risikerer man altså, i ytterste konsekvens, sanksjoner i form av et avsluttet kundeforhold og potensielt økte utgifter forbundet med oppsigelse/flytting av lån og så videre. Det skal sies at bankene nok ikke har rett til å avslutte kundeforhold til mennesker som også bruker andre banktjenester. Om du bruker den aktuelle banken som en ren «spillebank» er du i større fare.
I tillegg kommer naturligvis eventuelle kostnader rundt spillepenger stående hos utenlandske spillselskaper som man ikke får ut. Det er nokså enestående i samfunnet at man som forbruker straffes uten å gjøre noe galt.
Det tas heller ikke hensyn til om transaksjonene går til internasjonale spillselskaper som er rettet mot det norske markedet eller ikke, tross at det i kapittel 2, paragraf 4 av Pengespilloven er den formuleringen som benyttes;
«Uten tillatelse etter denne loven er det forbudt å tilby eller medvirke til å tilby pengespill som er rettet mot det norske markedet.»
Det viktige skillet rundt tredjepartsløsninger
Norske banker har plikt til å stanse betalingstransaksjoner både til og fra internasjonale spillselskap og til og fra tredjepartsløsninger som formidler betalingstransaksjoner på vegne av internasjonale spillselskaper.
Men her er det, slik vi forstår lovgivningen, et viktig skille.
Bankene er pliktige til å stanse overføringer direkte til og fra spillselskapet, samt om transaksjonen automatiseres via en tredjepartsløsning som er tett knyttet opp mot spillselskapet.
Men, hvis transaksjonen gjøres via en ikke-norsk finansinstitusjon, for eksempel en utenlandsk bank eller en digital bank, er det ikke noe bankene skal bry seg med. Det samme hvis transaksjonen gjøres via en kryptoløsning der brukeren selv aktivt kjøper krypto for deretter å veksle disse tilbake til sin valuta hos spillselskapet.
Her stilte stortingsrepresentant Himanshu Gulati spørsmål til daværende kulturminster Abid Raja i 2021, som blant annet svarte at betalingsformidlingsforbudet gjelder foretak som yter betalingstjenester i Norge, typisk norske banker.
Hva gjør Pengespillerforeningen?
Vi arbeider med dokumenter som kan brukes av forbrukere i forbindelse med kommunikasjon med sin bank. Videre kikker vi på andre løsninger som kan lette tilværelsen for norske pengespillere om de benytter internasjonale spillselskaper.
Samtidig vil vi gjøre det vi kan for å slåss mot dette politisk, noe som selvsagt er en utfordring. Din stemme og ditt medlemskap teller!