Pengespill er en stimulerende, lærerik, analytisk, matematisk og interessant hobby som også er spennende og morsom. Det er en sosial hobby som utvikler ferdigheter. En super fritidsinteresse!
Det er ingen mangel på artikler i norsk presse som fokuserer på de negative sidene ved pengespill. At en aktivitet som utøves av over to millioner nordmenn er utsatt for et så ensidig dystert fokus må være temmelig unikt, men det skal vi ikke klage mer over i denne artikkelen. Her handler det nemlig om de (mange) positive sidene ved pengespill som fritidsinteresse!
Ettersom den offentlige debatten om pengespill svært sjelden klarer å skille på de forskjellige spilltypene, selv om de er like forskjellige som langrenn og fotball, gjør vi ikke det i denne artikkelen heller.
Brød og sirkus
I tillegg til familie (vår instinktive mening med livet) og jobb kan en hobby tilføre livet stor glede og mening. Hobbyer gir overskudd, utvikler ferdigheter, bygger relasjoner og kan gi følelser av tilfredshet og lykke. Man får et påfyll av spenning og litt virkelighetsflukt som gjør livet bedre.
Pengespill er for de aller fleste en sunn fritidsinteresse og hobby og må betraktes som dette!
Pengespill er lærerikt og stimulerende for hjernen
Pengespill krever kunnskap, strategi, analytiske evner, research, beslutningstaking, økonomisk sans, psykologisk innsikt, sannsynlighetsregning, risikovurdering og mange andre egenskaper mennesker både trenger og har godt av å “mosjonere” jevnlig. Egenskaper som også kommer til nytte i andre områder av livet!
I en verden der man stadig søker å bli passivt underholdt i form av endeløse Youtube-videoer er pengespill det motsatte – en intellektuell stimulans som både engasjerer og stimulerer. Konsentrasjonen bedres, fokus økes. Opptreningen av et praktisk forhold til sannsynlighet og risiko kan gi mange fordeler også i andre sammenhenger. Research på fotballag og andre sportsdeltakere gir både geografiske, kulturelle, historiske og til og med språkkunnskaper.
Det finnes forskning som viser at å delta i ferdighetsbaserte spill har en positiv effekt på hjernen og motvirker aldringsprosesser.
Pengespill er sosialt og skaper vennskap
Spill som poker, blackjack og andre kort- og brettspill bringer folk sammen, både i samme rom og over nett. Uansett nivå man spiller på vil de fleste mennesker finne glede i å være sammen med likesinnede i vennlig konkurranse; å dyrke felles interesser er blant de mest grunnleggende gleder vi har. Det skaper minner og gode historier, og mange som møtes ved spillbordet går videre til å utvikle sterke relasjoner også utenfor spillet.
Mange land i verden har også fysiske casinoer, for eksempel Sverige og Danmark.
Også heste- og sportsspillere kan oppleve et sterkt sosialt aspekt ved sin hobby, både som tilskuere til idretten de har satt penger på og ikke minst i forberedelsene til dette ved utveksling av informasjon og tips. Denne vennlige delingen av informasjon blant spillere (som egentlig konkurrerer mot hverandre) er noe av det som gjør pengespill unikt. Travbaner og fotballpuber er blant de mange naturlige arenaene der man kan i fellesskap kan dyrke både en sports- og en spillinteresse.
Det finnes også utallige diskusjonsforum, kontoer på sosiale medier og andre kanaler der pengespill er temaet.
Mange nyter godt av overskuddet
I de fleste land er pengespill med på å generere store summer til offentlige tjenester og gode formål. Norge er selvfølgelig et godt eksempel med sin direkte kobling mellom statlige pengespillselskaper og kultur og idrett, men vi er på ingen måte unike.
200 år før Kristus benyttet det kinesiske Han-dynastiet et Keno-lignende lotteri for å finansiere den kinesiske mur, og Augustus Cæsar (Julius’ sønn) holdt lotterier for å reparere offentlige bygninger i Roma og bygge veier. Fortsatt er det slik at både myndigheter, frivillige organisasjoner og spillselskaper bidrar med store summer til offentlig nyttige formål via pengespill. Med andre ord, overføringer fra oss som liker disse spillene.
Odds-, heste- og sportsspill spiller naturligvis også en sentral rolle i å finansiere og holde liv i sine idretter. I 2020 anslo The British Horseracing Authority at rundt 20,000 mennesker har sitt levebrød i hestesporten i landet alene, og at hesteveddeløp genererer over 50 milliarder kroner for den britiske økonomien, mye av dette i distriktene. Det er videre svært klare sammenhenger mellom pengespill og tilskuerinteresse, og sportssendinger er trolig den klart viktigste årsaken til at folk fortsatt ser direkte-TV.
Det er en rimelig hobby
I Norge er det dessverre en utbredt oppfatning av at pengespill er å kaste penger ut av vinduet, men det er det naturligvis ikke. I rene lykkespill vil de aller fleste tape penger over tid, bare de få heldigste vil vinne. Men alle hobbyer har en kostnad, og det bør fundamentalt ikke være noen forskjell på å bruke en andel av månedslønnen på pengespill og å bruke den på golfbanen eller i slalåmbakken, så lenge man føler at utbyttet er verdt utgiften.
I ferdighetsspillene, som poker, odds og hestespill, er det naturligvis mulig å slå spillselskapene og gå med overskudd, om man er blant de få dyktigste. Samtidig kan man lett dyrke hobbyen med små utgifter uansett ferdighetsnivå. Oddsspill har for eksempel en tilbakebetalingsprosent på minst 90% (ofte høyere), noe som betyr at du i snitt vil få 90 kroner tilbake for hver hundrelapp satset.
Dette er et meget forenklet regnestykke, men starter du med 1000 kroner, hos et spillselskap med 90% tilbakebetalingsprosent, og satser 10% av dette hver dag vil du etter 4 uker fortsatt ha 750 kroner igjen – og dette er selv med null peiling på sporten du satser på.
Konklusjonen er: Pengespill er en flott hobby!
Noe vi har glemt? Send oss gjerne en e-post (post@pengespiller.no) eller bruk vårt kontaktskjema! Og husk for all del og meld deg inn i Pengespillerforeningen for å bidra til å spre dette budskapet!