Fakta om DNS-blokkering, et teknisk inngrep regjeringen har foreslått for å hindre norske pengespillere å besøke utenlandske spillselskaper.
Tenk deg at du skal besøke din konto hos et utenlandsk spillselskap, der saldo er et firesifret beløp som du har spilt ansvarlig på odds med i mange år.
I stedet for å komme til spillselskapet blir du omdirigert til en nettside som forteller deg at spillselskapet er blokkert for deg – selv om du spiller lovlig hos spillselskapet får du ikke lov av staten Norge til å besøke dette nettstedet lenger.
Hva har skjedd?
Oppsummering om DNS-blokkering
DNS-blokkering er et teknisk inngrep som hindrer nettbrukere å besøke enkelte nettsteder. Regjeringen har foreslått at uregulerte pengespillselskaper, som retter seg mot det norske markedet, skal blokkeres på denne måten.
Pengespillerforeningen er mot forslaget da vi mener det bærer sterkt preg av manglende kunnskap og forståelse om hvilken rolle pengespill har som tankesport, og hvilken betydning tilgang til utenlandske spillselskaper (og deres odds og øvrig informasjon) har i dette. Samtidig vil vi påpeke at det fra regulerte, norske spillselskaper foreligger et mangelfullt spilltilbud og at det er fullt lovlig for nordmenn å spille hos utenlandske spillselskaper.
Andre og andres innvendinger mot forslaget er blant annet at en slik blokkering er enkelt å omgå, at DNS-blokkering er sensur og forfalskning som påvirker nordmenns informasjonsfrihet, sikkerhet på Internett og personvern samt at DNS-blokkering potensielt kan gjøre det mer utfordrende å bekjempe spilleavhengighet.
Om du ønsker å lese mer utfyllende om DNS-blokkering, bare fortsett!
Hva er Domain Name System?
DNS (Domain Name System) og omtales som Internetts “telefonkatalog”. Når du skriver inn domenenavnet pengespiller.no for å komme til Pengespillerforeningens nettsider, slår nettleseren din opp domenenavnet og oversetter det til en IP-adresse som deretter lastes inn i nettleseren.
Alt som er koblet til Internett har en unik IP-adresse som består av mange tall eller kombinasjoner av tall, tegn og bokstaver som er vanskelige å huske. Derfor brukes DNS-servere for å sette enkle domenenavn på disse kompliserte IP-adressene.
Hva er DNS-blokkering?
DNS-blokkering er et virkemiddel for å gjøre det vanskeligere for Internett-brukere å finne enkelt nettsteder. Vanligvis gjøres dette ved at Internett-leverandøren (for eksempel Telenor) fjerner koblingen mellom et domenenavn og dets IP-adresse slik at brukeren ikke kommer frem. Ofte gjøres også en form for omdirigering slik at man blir nødt av en annen side enn den man ønsket å besøke.
For eksempel kan man skrive inn adressen til et utenlandsk selskap i sin nettleser, men i stedet bli møtt med en informasjonsside fra Lotteritilsynet. Dette kalles gjerne DNS-spoofing, på godt norsk DNS-kapring eller DNS-forfalskning.
Hva har regjeringen foreslått angående DNS-blokkering?
Kultur- og likestillingsdepartementet har lagt fram en lovproposisjon som innebærer at Lotteritilsynet kan pålegge internettilbydere å gjennomføre DNS-blokkering av nettsteder som, uten tillatelse, tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet.
Det har vært gjennomført to høringer rundt forslaget, og Pengespillerforeningen deltok på den siste, 18 januar 2024, med både skriftlige og muntlige innspill.
Det fremgår av Stortingets saksliste at saken første gang skal behandles 19 mars 2024. Oppdatert: Tiltaket om DNS-blokkering av utenlandske spillselskaper ble 19. mars vedtatt med 62 mot 37 stemmer. Les vår kronikk i etterkant av vedtaket her.
Hvem la fram forslaget?
DNS-blokkering av utenlandske spillselskaper ble opprinnelig foreslått i 2018 av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti.
Den daværende borgerlige regjeringen hadde forslaget liggende på bordet i cirka tre år før daværende kulturminister Abid Raja (Venstre) la fram forslaget i 2021, og forslaget er siden fulgt av kultur- og likestillingsministerne Anette Trettebergstuen og Lubna Jaffery, begge Arbeiderpartiet.
Hva mener Pengespillerforeningen om forslaget?
Pengespillerforeningen har gjort rede for sitt syn til Stortinget i sitt innsendte høringsinnspill, som du kan lese i sin helhet her. Vi tok deltok også på Stortingets høring og fremførte et muntlig innlegg som du kan se her.
Det er mange grunner til at Pengespillerforeningen er mot forslaget, og man kan selvsagt legge til grunn at det er fullt lovlig for nordmenn å spille hos de utenlandske spillselskapene som ønskes blokkert, at sensur via DNS-blokkering er et inngrep i informasjonsfriheten og potensielt personvernet til norske borgere, og at man utfører en teknisk forfalskning av Internett (som det forøvrig er enkelt å omgå om man ønsker det).
Først og fremst er vi som spillere likevel mest opptatt av at DNS-blokkering vil gjøre det vanskeligere å bedrive vår fritidsinteresse. For oddsspillere vil blant annet sentral informasjon om odds og annen informasjon hos spillselskapene bli blokkert, for pokerspillere vil det bli vanskeligere å bedrive den tankesporten og for lykkespillere vil man måtte forholde seg til dårligere tilbakebetalingsprosenter.
DNS-blokkering vil også gi mangelfull tilgang på lovlige alternativer til de norske spillselskapene – lovlige i betydningen at nordmenn har lov til å spille hos utenlandske spillselskap, en rettighet som ingen bestrider. Norsk Tipping har et mangelfullt tilbud på både sports- og lykkespill, og spesielt for kunnskapsspillene på sport vil en DNS-blokkering gjøre det vanskeligere å utøve denne tankesporten.
Hva mener andre om forslaget?
Nettsikkerhet og personvern
Datatilsynet uttaler i sitt skriftlige innspill at:
“DNS-blokkering på generelt grunnlag utfordrer internettets funksjonalitet. Det er en stor fare for at DNS-blokkeringen også vil omfatte lovlig informasjon. Å forhindre at brukere får tilgang til lovlig informasjon på internettet vil kunne gi et personvernproblem.”
Dette synet står også det meste av internett-samfunnet også bak, for eksempel representert ved Tom Fredrik Blenning (daglig leder i Elektronisk Forpost Norge), Steinar Grøtterød (leder i Internet Society Norge) og Knut Yrvin (nestleder i Norwegian Unix User Group), som i et leserinnlegg i digi.no 19 juni 2023 skriver blant annet følgende:
“For å si det enkelt: Når regjeringen vil innføre DNS-blokkering, ber Trettebergstuen i realiteten alle norske nettleverandører om å lyve.”
og
“DNS-blokkering undergraver sikkerheten på nettet”.
Nettpoker er ikke tilgjengelig hos norske, regulerte spillselskaper
Norsk Pokerforbund er sterkt kritiske til forslaget, og viser i sitt høringsinnspill blant annet til at poker ikke er blant spillene som forårsaker mest spillproblemer i det norske samfunnet. Samtidig belyser forbundet naturligvis at poker ikke er tilgjengelig innenfor enerettsmodellen, og skriver blant annet:
“I motsetning til de fleste andre populære pengespill, finnes det ikke noe tilbud om nettpoker innenfor enerettsmodellen, og dermed vil en DNS-blokkering føre til at landets mange pokerspillere vil stå uten et slikt tilbud. Hensynet til sårbare spillere bør veie tungt, men det er en svært høy andel av nordmenn som ikke har noen slike problemer, og som har poker som en aktivitet som gir dem stor glede i hverdagen. Det er ikke forbudt for norske forbrukere å delta i spilltilbud hos utenlandske selskaper. Det er bemerkelsesverdig at det foreslås å blokkere en aktivitet som ikke medfører noen form for administrative eller kriminelle sanksjoner. Norske spillere treffer frivillige og lovlige valg ved deltagelse i utenlandske pengespill. Det norske lovverket, herunder forslaget om DNS-blokkering, er derfor lite logisk. Forslaget fremstår dermed som en form for moralisering, og stigmatisering, av de mange nordmenn som foretar en handling som ikke innebærer noen former for brudd med norsk lov. Det finnes så vidt vi vet ikke eksempler på andre lovlige handlinger som i dag blokkeres av norske myndigheter.”
Pokerforbundet påpeker videre utfordringen med at DNS-blokkering kan stoppe de seriøse tilbyderne og åpne for de mer useriøse. De skriver:
“Vi ser en utvikling hvor pokerspillingen i Norge har gått i retning av spilling på apper og andre totalt uregulerte arenaer. Her er spillerne overlatt til seg selv, uten reguleringer, hvor pengeoppgjør skjer utenfor appen/siden i ettertid. Vi er av den oppfatning at dette er en utvikling som har skutt fart som følge av norske reguleringer, med betalingsforbudet som fremste katalysator. Vi er redde for at DNS-blokkering vil sette ytterligere fart på denne trenden.”
Spilleavhengighetsforeningene uenige
Mens de norske foreningene som tilbyr støtte til spilleavhengige virker positive til forslaget, finner man flere motstemmer blant tidligere spillavhengige og også den svenske foreningen Spelfriheten, som har arbeidet med å behandle spilleavhengighet i Sverige (som kjent et land som har opphevet pengespillmonopolet og heller gitt lisens til en rekke spillselskaper) siden 2017.
Spelfriheten skriver i sin høringsuttalelse blant annet:
“Spelfriheten anser DNS-blokkering som lite hensiktsmessig. Vår erfaring er at frivillige verktøy har en vesentlig større suksessrate enn verktøy som tar sikte på å hindre personer fra å utføre den negative handlingen. Dette blir særlig forsterket om verktøyet er lett å forbigå – slik tilfellet er med DNS-blokkering. Konsekvensen blir da heller at man skyver problemet foran seg, at man får større mørketall, og at det blir vanskeligere for personer med spilleproblemer å oppsøke hjelp.”
Spelfriheten er også opptatt av de negative konsekvensene rundt personvern og informasjonsfrihet, og påpeker at DNS-blokkering er enkelt å omgå for de som ønsker det. De anbefaler heller frivillige verktøy som for eksempel Spelpaus i Sverige, som gjør at man frivillig stenger seg selv ute fra alt spill, både online, i butikk, på hesteløpsarenaer og i fysiske casinoer (som de har i Sverige). De konkluderer dermed:
“Spelfriheten anbefaler derfor den norske regjeringen å revurdere sitt forslag om DNS-blokkering, og heller se på andre verktøy eller ordninger som er ment å redusere omfanget av spilleproblemer i Norge.”