Spill på hest er en kunnskapssport for kompetansespillere. Det har øyensynlig Norsk Rikstoto glemt, og nå er flere og flere lei.
Støter fra seg kompetansespillere
Bare de siste dagene har det dukket opp flere innlegg i Trav- og Galopp-Nytt (TGN) fra frustrerte kompetansespillere innen hestesporten, som ikke orker å sitte stille og se på at deres favoritthobby ligger på dødsleiet.
Norsk Rikstotos markedsavdeling har i en årrekke spydd ut reklamer hvor budskapet er at man ikke behøver å ha kunnskap om hest for å spille på hest. Noen av disse reklamene har direkte latterliggjort kompetansespillere.
Dette forsøket på å gjøre om kunnskapssporten hestespill til en vrinskende Lotto-variant har ikke gjort noen underverker for Norsk Rikstotos regnskaper. Det har heller ikke gått upåaktet hen hos de som faktisk elsker, og kan noe om, denne sporten.
«Vi påstår – med stor sikkerhet – at denne reklamen over et lite antall år har kostet norsk hestesport et anstendig milliardbeløp i tapt omsetning», skriver den erfarne spilleren, og leder av Spillerforeningen, Harald Ruud i et leserbev hos TGN.
Hans budskap er at markedsføringen må endres, kostnadene må ned og kompetansespillerne må lyttes til. Ellers går det virkelig galt med norsk hestesport.
Tapsgrensene dreper hestesporten
En annen innsender til TGN, kunnskapsspiller og kommisjonær Espen Løberg, er heller ikke optimist. Du kan lese hans innlegg her.
«Tapsgrensen og ikke lommeboka styrer nå kunnskapsspillernes adferd. Det skaper en negativ spiral i omsetningen som det er tilnærmet umulig å stoppe», skriver Løberg, som mener tapsgrensene tvinger kunnskapsspillere til å prioritere bort mange løpsdager og generelt nedskalere innsatsene – noe som igjen gir reduserte potter. Det man kaller en ond sirkel.
Løberg påpeker også noe Pengespillerforeningen har snakket om i flere sammenhenger, nemlig at lovgivningen og tankegodset rundt pengespill er så dramatisk annerledes fra tankegodset rundt andre regulerte aktiviteter som for eksempel alkohol, tobakk, bilkjøring og så videre.
«Vi har god kunnskap om helsemessige og sosiale konsekvenser av alkohol, som vi må informere befolkningen godt om slik at de kan ta opplyste valg om sitt eget liv. Det har jeg tillit til at folk gjør,» sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om alkohol i følge TGN-artikkelen.
Som kjent kan en hver person over 20 år gå på butikken hver dag og kjøpe x antall flasker øl eller, på Vinmonopolet, flasker med sprit.
Kjenner vi pengespillere noe særlig på tillit til å ta opplyste valg om vårt eget liv?
Vi i Pengespillerforeningen deler innsendernes bekymringer for hestespillet i Norge – og for kunnskapsspill generelt, også på andre idretter. Mange har gått lei de vanskelige rammebetingelsene, overformynderiet og ovenfra-ned holdningen norske kunnskapsspillere møtes med.