Kaffe og kupong er kriminelt

Bilde av eldre mennesker som er sosiale sammen

Pengespilloven av 1. januar 2023 tillater ikke tippelag. Som Norsk Tipping selv skriver: «Vår nye løsning for spillelag er nå den eneste måten å spille sammen på.»

I Pengespillforskriften som ledsager Pengespilloven heter det nemlig:

«Flere registrerte spillere kan bare spille sammen i spillelag når pengespilltilbyderen har en løsning der hver spillers andel i spillet blir registrert på hver spillers kundeforhold.»

Sitte rundt et kafebord med en kaffekopp, fotballtabeller og gode venner, for deretter at en i gjengen leverer en felles tippekupong?

Bruke panten på jobben til å levere en V75-bong der alle ansatte deler eventuelle gevinster?

Pub-gjengen blir enige om en felles Langoddsen-kupong mens de ser tippekamp, som én av dem leverer?

Neida, glem det. Alt dette er ulovlig.

Vi kan igjen la Norsk Tipping igjen forklare i klartekst:

«I praksis betyr det at den gamle, manuelle måten å spille sammen på, rett og slett ikke er lov lenger. Du kan ikke overlate jobben til en spillelagsleder som tar seg av det praktiske med å levere spill i sitt eget navn, holde orden på deltakere, betaling og premier.»

I stedet må alle spillere være registrerte kunder og alle spillere må logge seg på, kjøpe sin andel og betale fra egen konto. Tungvint? Ja.

Man kan jo se for seg at to voksne par skal dele en god middag og spleise på en flaske vin; og at samtlige fire dermed må legitimere seg på Vinmonopolet og betale hver sin del av vinflasken. Absurd? Ja, men i pengespillpolitikk er det åpenbart ingen tiltak som er absurde nok.

Hva er konsekvensene?

 

Vi mistenker at Norsk Rikstoto og Norsk Tipping kanskje selv ikke er overbegeistret over dette overformynderiet som nekter voksne folk å levere noen små tippekuponger sammen via én organisator. Like fullt har Norsk Tipping entusiastisk markedsført sin nye Spillelagsløsning like mye ut fra et forbudsperspektiv som fra et «spill er gøy»-perspektiv, blant annet med nettannonser (se under) som fokuserer på forbudet.

Vi har forsøkt å spørre Norsk Tipping om hva de praktiske konsekvensene er ved å bryte disse reglene, men ikke fått noe svar. Antagelig og forhåpentlig er de svært lite opptatt av å håndheve reglementet, som jo er direkte kundefiendtlig.

Spørsmålet er vel heller; hvordan ender vi opp med denne type pålegg i norske lover og forskrifter?

(Så skal vi vedgå at det er noen fordeler ved spillelags-funksjonaliteten, særlig om man har dårlige venner, onde stemødre eller suspekte kollegaer… det er ikke mulig for noen å stikke av med premien om man benytter monopolistenes påtvungne spillelagsløsninger.)