Monopolets forbannelse

Feil premieprognose

Norsk Tipping har gjort det igjen. En enorm systemsvikt som påvirket titusener av nordmenn. Administrerende direktør har gått av, men er det nok? Monopolet viser sitt sanne jeg.

Fredagen som var, 27 juni, presterte Norsk Tipping å varsle 47.000 kunder om at de hadde vunnet fra 1,2 til 72 milliarder (!) kroner i Eurojackpot. Langt de fleste fikk beskjed om at de hadde vunnet mellom 1 og 2 millioner kroner, og festen var høy i mange norske hjem. Helt til de åpnet en nettavis og skjønte at de var blitt lurt.

De hadde vunnet en 10000-del av beløpet de ble varslet. 1,95 millioner kroner ble til 195 kroner. Ikke noe å sprette champagnen for.

Dette er ikke første gang Norsk Tipping gjør feil. De siste par årene har vært en eneste lang katastroferapport med feilaktige vinnersjanser, ikke-fungerende spilleavhengighetsverktøy, feilaktige utbetalinger, hyppige feil på Oddsen, en sleip kronesavrundingspraksis og unnskyldninger på unnskyldninger.

«Norsk Tipping tar feil alvorlig»

Etter det ble avdekket at vinnersjansene i Eurojackpot og Lotto har vært feil i en årrekke gikk administrerende direktør Tonje Sagstuen ut i Dagbladet 6. mai og lovet å rydde opp. Kostbare konsulenter fra PWC skulle inn, feilsøk og testing skulle prioriteres og rutiner omsider etableres for å unngå feil. De skulle «teste og re-teste», og sette alt annet på hold.

Så kommer det en banal utregningsfeil drøyt sju uker etterpå. Et beløp som skulle deles på 100 ble ganget med 100, og dermed ble det 10.000 ganger større. En tilgivelig menneskelig svikt? NEI.

  • At en slik feil når 47.000 kunder er en enorm systemsvikt.
  • Det har åpenbart vært verken testing eller re-testing da den aktuelle feilen ble puttet inn i systemet. Én helt enkel testkjøring ville avdekket feilen umiddelbart. Første skoletime på kvalitetskurset.
  • Systemet burde selv forstått at 1,26 millioner kroner i sistepremie er grunn til å fyre av alle alarmklokkene. Annenpremien var på 72 milliarder kroner, men det synes også åpenbart systemet var helt greit. Etter alle disse årene med Eurojackpot er selv ikke den mest banale formen for selvtesting lagt inn i Norsk Tippings systemer før de sender av gårde titusener av premievarsler.
  • Norsk Tipping brukte halve helgen på å finne ut hvor mange som faktisk hadde fått feil melding. Først ble det oppgitt 16.000 vinnere, men senere ble det klart at det var 47.000. Hva slags systemer er det de sitter med?
  • Først mandag morgen, 2 1/2 døgn etter feilen, klarte Norsk Tipping å sende ut en beklagelse. Angivelig var det ikke folk nok på jobb til å gjøre dette tidligere…

Administrerende direktør Tonje Sagstuen har forståelig nok blitt bedt om å trekke seg, og får godt over 3,5 millioner kroner i sluttpakke for de neste 12 månedene (etter en rå lønnsøkning i 2024), hvorav hele året er fritatt for arbeidsplikt. 12 måneders ferie med 300.000 kroner i måneden. Litt av en gevinst!

Men hva med styret, der Sylvia Brustad er leder? Hun har vært styreleder siden 18. april 2023, og den tidligere Arbeiderparti-politikeren har «regjert» i kanskje den mest turbulente og feilutsatte perioden i Norsk Tippings historie. Tilsynelatende er Brustad fredet.

Monopolets grunnleggende problem

Milton Friedman vant Nobel-prisen i økonomi i 1976 og har blitt beskrevet som «den mest innflytelsesrike økonomien i andre halvdel av det 20nde århundre – kanskje hele.» (The Economist).

Ett av hans hyppig siterte utsagn er følgende:

«A monopoly is a terrible thing — unless you own it. When the government owns it, no one can compete or opt out.»

Friedman har følge av en rekke andre Nobelprisvinnere i økonomi i sin kritikk og av statlige monopol, og det han mener er hovedproblemene med slike:

  • Mangel på konkurranse, gir liten motivasjon for effektivitet eller innovasjon
  • Dårligere kvalitet og høyere kostnader
  • Begrensning av folks individuelle frihet – et statlig monopol tvinger folk til å bruke én leverandør
  • Staten kan bruke monopolmakt til å fremme egne mål; ideologiske, politiske eller økonomiske

Så får det være opp til leseren å bedømme om noen av disse utfordringene kan gjelde det norske spillmonopolet.