Oddsinteressen binder oss sammen

Interessen for odds er sosial og gir samhold

– Nå som jeg har startet et nettsamfunn for oddsspillere har jeg fått veldig mange gode venner. Vi bor på forskjellige steder i Norge, og vi er av ulik alder, men interessen for odds binder oss sammen, sier dagens hovedperson. Les vårt intervju med denne engasjerte oddsspilleren!

I Pengespillerforeningen ønsker vi å vise at pengespill er en hobby og fritidsinteresse som gleder, engasjerer, utfordrer og aktiviserer svært mange nordmenn. Derfor vil vi jevnlig gjøre intervjuer med norske pengespillere.

Vårt intervjuobjekt denne gangen er primus motor bak Facebook-gruppa “90minutefamily”, en gruppe dedikert til oddstips med grundige analyser. Her har man etter hvert fått et team med skribenter som bidrar med daglige analyser, og gruppa fremstår som et prakteksempel på all kunnskapen, innsikten, psykologien og øvrige analyseegenskaper som trengs i den tankesporten oddsspill på idrett er.

Ikke minst gjelder dette de svært dyptpløyende analysene til grunnleggeren av gruppa, selveste 90minutefamily, som også er brukernavnet hans på Twitter/X.

Vi spør; hvordan startet denne interessen for odds?

– Oddsinteressen var noe som startet i det små og som kan spores helt tilbake til da Norsk Tipping lanserte Langoddsen rundt årsskiftet 1993/94, da jeg var 14 år. Fotballinteressen min hadde akkurat begynt å ta av, og vi var en gjeng som fast leverte en trippel til 50 kroner hver lørdag, sier 90minutefamily.

Etter hvert lærte han og kompisene seg hvordan man kunne spille system på oddsen, og det åpnet mange dører – ikke minst at man opplevde å vinne litt oftere. 90minutefamily har naturligvis også vært innom den tradisjonelle tippekupongen, og et sterkt minne er da en tolver i barndommen finansierte hans første Playstation.

Nå er 90minutefamily i 40-årene og livet er helt annerledes som småbarnsfar, med fiksing av matpakker, fotballtreninger, lesestunder på senga og alt som hører den tiden til. Spenning, adrenalin og underholdning ved oddsspill er det likevel plass til, og spillingen har blitt mer systematisk og gjennomtenkt. Oddsinteressen har ikke bare gitt et påfyll av adrenalin, men også nye venner, kunnskap om land og byer og en, etter eget utsagn, “ekstrem kunnskap om fotball”.

I tillegg til å være vennegjengens quiz-konge har interessen gitt 90minutefamily muligheten til å arbeide med fotball. – Jeg hadde nok ikke vært attraktiv for arbeidsgiveren min om jeg ikke hadde inngående kunnskap om de fleste europeiske ligaene. Og der hadde jeg ikke vært uten odds. Det er jeg takknemlig for!

På spørsmål om hvordan oddsspill og -interessen har utviklet seg siden han startet, vektlegger 90minutefamily både likheter og ulikheter.

– På en måte er det akkurat som før. På en annen side har det endret seg drastisk. Konseptet er likt, utvalget har endret seg. En ting er at utvalget av bookmakere har eksplodert. Det har også de ulike valgmulighetene man har innenfor hver enkelt kamp. Før var det stort sett HUB det gikk i. Nå er det over det ene eller under det andre. Og det tror jeg er til vår fordel, om vi bare vet hvordan vi skal navigere oss gjennom den jungelen det faktisk er, sier 90minutefamily. Og fortsetter:

– I tillegg har jeg endret meg. Blitt eldre. Og mens jeg før måtte forvalte den skarve ukelønnen jeg fikk av foreldrene mine, er jeg nå en voksen mann som tjener egne penger. Og det gjør at man kan spille på en helt annen måte, forklarer 90minutefamily, som anslår at han bruker minst 10-15 timer i uka på odds- og sportsspill.

La oss gå tilbake til kunnskapen:

Oddsspill er en kunnskapssport (om noen skulle være i tvil)

90minutefamily spiller mest på fotball, men har også god kjennskap til tennis og mekanismene der etter mange år som aktiv tennisspiller. Hva gjelder tennis og oddsanalyse trekker han frem de mentale aspektene ved sporten og hos enkeltspillere, og hvordan de håndterer ulike situasjoner som for eksempel et serve-break i tredje og avgjørende sett. Det er likevel fotball som dominerer på oddskupongene, og vi lurer på hvordan researchen foregår?

– For meg er det én type research som trumfer all annen research, og det er å se kamper på tv/live. Man kan studere så mye statistikk man bare vil, men det er mye som ikke fanges opp. Derfor ser jeg ekstremt mange kamper per uke, i veldig mange forskjellige ligaer. Jeg er veldig glad i australsk fotball, så der ser jeg alle kampene. I tillegg ser jeg flere kamper fra Nederland per uke. Og fra Tyskland. I tillegg prøver jeg å få med meg en spansk, en fransk og et par engelske i løpet av uken. I det siste har jeg også sett mange islandske kamper. Der spilles det svært underholdende fotball, sier 90minutefamily.

Hva gjelder den australske ligaen var dette en interesse som kom da barna var små. Kona og han sto tidlig opp med barna hver sin dag i weekenden, og oddsspilleren fant fort ut at det ble spilt australsk fotball tidlig på helgemorgenene. Der er det mye mål, ingen uthaling av tid, lite frispark, lite negativ fotball (for ingen kan rykke ned!) og mye moro. Kjærlighet ved første blikk, og snart fikk kona sove begge helgemorgenene mens 90minutefamily koste seg med TV-fotball og oddsspill fra andre siden av verden.

Tilbake til research av oddsspill:

– Så klart; man rekker ikke over alt, også jeg må ty til statistikk. Da går det mye i Flashscore. Jeg har også nettsider som forteller alt jeg trenger å vite om corner-statistikk, kort-statistikk, mål-statistikk og så videre. Og ikke minst hvilke dommere som snitter høyt hva gjelder kort, og hvilke som snitter lavt, forklarer 90minutefamily.

– Når det gjelder faktorer jeg vektlegger, så spiller jo form inn. Og på slutten av sesongen er jeg veldig glad i å vektlegge motivasjon. Men jeg spiller sjelden på rene markeringer H-U-B, så for meg er det viktigere å vektlegge hvem som har en offensiv spillestil. Hvem går i angrep med mange spillere, hvem liker å spille seg ut bakfra og hvem som spiller med høy risiko. Jeg holder meg stort sett i ligaer som har høyt målsnitt, i og med at jeg spiller mye på mål, sier han.

En omdiskutert faktor blant spillere er den mystiske “magefølelsen”. Er denne innbilning og mentalt selvbedrag, eller er det rett og slett summen av alt man har lært og erfart som bunner ut i en litt ubestemmelig følelse for hva som kommer til å skje? 90minutefamily heller mot det siste:

– Jeg tenker magefølelsen er helt avgjørende. Og der tror jeg vi som har spilt fotball/tennis, og dermed kan disse idrettene, har en fordel. Vi vet hva som går gjennom hodene til spillere og trenere, og vi vet at ballen er rund. En høy odds indikerer høy risiko, men magefølelsen kan ofte være en vel så god indikator om et spill er godt. Så den skal ikke undervurderes. For husk; odds er et kunnskapsspill, og da må man ta i bruk både hode og mage. Overlater vi alt til statistikk får vi en industriell tilnærming til dette. Da går man fort i minus. For man skal ikke glemme det statsmannen Benjamin Disraeli sa; «Det er tre typer løgner; løgn, forbannet løgn og statistikk», sier 90minutefamily.

Pengespillerforeningens generalsekretær kan her tilføye et “fun fact” om Disraeli; nemlig at han nær ruinerte seg selv i aksjemarkedet. Da kan man jo være så freidig å trekke tråder til nåtiden og hvordan man kan låne seg til fant i aksjemarkedet, mens man på odds- og hestespill er underlagt svært strenge begrensninger, selv med egen formue.

Også 90minutefamily kan føle seg motarbeidet som oddsspiller i Norge, med blant annet begrenset oddsutvalg og lite konkurransedyktig odds fra monopolet. Spiller man lovlig hos internasjonale aktører får man raskt utfordringer med banker og betalinger. Men la oss heller fokusere på det positive; tilbake til oddskupongene!

Hva med timingen for når man setter spillet, spiller du sent eller tidlig?

– Det der er litt vanskelig, reflekterer 90minutefamily, før han fortsetter:

– Det er fordeler og bakdeler med begge deler. Som oftest setter jeg tidlig. Jeg kjenner etter hvert godt til hvilke type spill og hvilke ligaer som pleier å falle inn mot kampstart. Derfor prøver jeg å sette spillene senest kvelden i forveien. Da mister jeg muligheten til å se lagoppstillingen og få med meg siste nytt. Men igjen; her må man prioritere. Og det er svært tilfredsstillende å se closing odds på 1.60 når jeg fikk samme spill til 1.80 kvelden i forveien.

Som kjent i oddsmiljøer indikerer en lavere closing odds (odds ved kampstart) enn det man selv har spilt til, at man har gjort et godt spill.

Nettsamfunnet 90minutefamily – “i 90 minutter er vi en familie”

90minutefamily nettsamfunn odds logo

Som nevnt innledningsvis er dagens intervjuobjekt også initiativtakeren til oddssamfunnet 90minutefamily på Facebook. Et nettsamfunn som virkelig har satt søkelys på det sosiale aspektet ved oddsspill og det å ha en felles interesse.

– Det var litt tilfeldig, egentlig, sier 90minutefamily om bakgrunnen for hvorfor han startet med å dele sine oddsanalyser i et nettsamfunn.

– Jeg hadde lagt ut oddstips litt her og der før, og folk oppfordret meg til å starte noe eget. Så da gjorde jeg det. Men det var også et lite opprør mot alle de sidene på sosiale medier som kun poster tips. Uten begrunnelse. Jeg tror ikke det lønner seg i lengden. Om jeg skal bruke pengene mine på et objekt vil jeg vite hvorfor dette er et godt spill. Og om noen tar seg tid til å skrive en analyse så viser de at de har dykket ned i det som er av tilgjengelig informasjon.

Navnet 90minutefamily henspiller på at han ønsket å skape en side med et godt samhold blant deltakerne. Odds, sport og spill kan med all sin synsing og informasjonsdeling være et nydelig utgangspunkt for et fellesskap, en “familie”. Og med mange aktive skribenter og lesere har dette virkelig lyktes, og det sosiale går langt utover et felles ønske om å vinne på odds.

– Nå som jeg har startet et nettsamfunn for oddsspillere har jeg fått veldig mange gode venner. Vi bor på forskjellige steder i Norge, og vi er av ulik alder, men interessen for odds binder oss sammen. Og selv om samtalene ofte går i odds, hender det at vi letter på sløret og snakker om andre ting som opptar oss også. Og det har vært en veldig overraskende, men fin, konsekvens av det jeg har satt i gang på Facebook, sier en engasjert 90minutefamily.

Hva lærer man av å drive med oddsspill?

– Man lærer mye. Først og fremst lærer man mye om seg selv. Man får testet om man har evnen til å stoppe når det er i ferd med å gå for langt. Hvordan man takler motgang. For det opplever alle fra tid til annen. På det faglige plan lærer man å tenke strategisk. Hvordan man vurderer verdi. Og hvordan man skal forholde seg til risiko. Og rent odds-teknisk har jeg lært ekstremt mye. Det ser jeg nå som jeg prater mye med nye ivrige oddsspillere. De er der hvor jeg var for 10 år siden. Min erfaring har ikke vært billig å tilegne seg, så om jeg kan hjelpe spillere til å ikke gjøre de samme feilene gjør det meg veldig glad. Men igjen; jeg har lært av feilene, og det er kanskje noe med det også. At man lærer best når man erfarer. Det gjelder f.eks. hvilke type spill som er lurt å spille. Og i hvilke ligaer man bør velge hva. Og hvorfor det ene spillet åpner for flere gevinstmuligheter kontra det andre. Det kan være 2.5 mål vs «begge lag scorer». Det kan være hjemmeseier vs over 1.5 mål til hjemmelaget. Men det kan også være ting som europeisk odds vs asiatisk odds, sier 90minutefamily.

Naturligvis er kontroll og måtehold også en viktig faktor. Det er ikke bare i poker og i fondssparing at tålmodighet er en dyd, mener 90minutefamily. Det er rett og slett måtehold han trekker fram som en av de viktigste egenskapene for en oddsspiller:

– De spiller på alt som rører seg, og da treffer de jo selvfølgelig oftere. Men til slutt går de i minus. En god oddsspiller må vente til spillet som virkelig gir deg godfølelsen kommer. Da bør man satse tungt. I alle fall så tungt som odds-lommeboken tillater. På den annen side; om det er dager hvor det ikke er noe som frister så bør man avstå. For mange er det helt utenkelig. Derfor lager de en historie rundt et spill for å lure seg selv til å tro at dette faktisk er et godt spill. Uten at det egentlig er det. Så vis måtehold! Både når det gjelder hvor ofte du spiller og hva gjelder antall kamper på kupongen. Vær fornøyd om du dobler innsatsen. Og vær fornøyd om det er det eneste du gjør den dagen. Vent heller til neste mulighet til å doble innsatsen. Selv om det kan være tre dager til, avslutter 90minutefamily.

Skjønt, han avslutter ikke helt. Først vil han dele noen tips til nye og gamle oddsspillere!

90minutefamilys tips til nye og gamle oddsspillere:

 

    • Igjen: vis måtehold. Dropp 10-lingen, spill heller maks to kamper og gjerne singler.
    • Ikke bli for grådig når det gjelder odds.
    • Konsentrer deg om få ligaer og bli ekspert på de ligaene. Se kampene på TV eller live, les nyheter, informasjon og statistikk.
    • Velg ligaer som matcher spillformer du liker. Er du glad i å spille på mange mål så velger du ikke Ligue 2 i Frankrike, men heller australsk A-League, nederlandsk Eredivisie eller tysk Bundesliga. Liker du å spille på gule og røde kort, er La Liga og Serie A aktuelle.
    • Ikke følg tilfeldige og ubegrunnede tips fra andre. Finn heller folk som gjør gode og grundige analyser om du vil følge andres tips. Da får du også innsikt i hvordan andre arbeider frem sine oddsspill.
    • Sett deg inn i spilltyper og hvordan bruke de riktig, for eksempel “over 2,5 mål” kontra “begge lag scorer”, eller hjemmeseier kontra “over 1,5 mål til hjemmelaget”.
    • Aldri spill mer for enn du har råd til å tape